Pco/Pcos​

Mellem 5 og 10% af kvinder i den fødedygtige alder lider af PCOS = Poly Cystisk Ovarie Syndrom.

Det er en hormonel forstyrrelse, som bl.a. kan gøre, at du har svært ved at blive gravid. Symptomerne kan variere, og nogle er mere disponerede end andre, men typisk ses:

  • Uregelmæssige menstruationer
  • Vægtøgning
  • ​Øget hårvækst på kroppen
  • ​Uren hud
  • ​Træthed
  • ​Hovedpine

  • ​Søvnproblemer

  • Problemer i forhold til fertilitet

  • Crawing på sukker

Mange af symptomerne skyldes at man har nedsat følsomhed overfor insulin. Som følge heraf har kvinder med PCOS forhøjede insulin og blodsukkerniveauer, hvilket er skadeligt for kroppen.​​

KOST OG LIVSSTIL HAR STOR BETYDNING FOR PCO/ PCOS

Som udgangspunkt har kvinder der lider af PCOS brug for en insulinsænkende kost, samt øget fokus på motion og vægttab såfremt du er overvægtig.​

I visse tilfælde kan du også have behov for medicinsk behandling.

Formålet er at lette cellernes optagelse af sukker fra blodet ved at regulere typen af de kulhydrater du spiser, samt øge cellernes modtagelighed på forskellig vis.

Dette er med til at regulere kroppens resistens for insulin, som er hormon der udskilles naturligt når du spiser et måltid.

Blodsukkerets stigning fremkommer ikke kun ved indtagelse af rent sukker, men også fra kulhydratholdige fødevarer som fx. frugt og hvidt brød, som kroppen selv omdanner til sukker.

SÅDAN BLIVER DU HJULPET

Her i klinikken får du hjælp til at sammensætte en kost der sikrer stabile blodsukre, samt evt. vægttab der holder. ( læse evt. også mere under fanen "over-vægt" ).

Du får vejleding omkring de forskellige typer af kulhydrater, og hvordan de hver især påvirker dit blodsukker, herunder også hvad der generelt påvirker dine blodsukkerværdier og dermed din PCOS.

Der er delte meninger om hvor drastisk man skal gå til værks i forhold til mængden af kulhydrater. Undersøgelser der omfatter streng restriktion på kulhydrater er endnu mangelfulde.

Her i klinikken vejledes du primært efter diabetes principperne, og vi finder i fællesskab den bedste løsning for dig.

De fleste oplever det værdifuldt når vi i fællesskab "sætter en kost op på skærmen" via mit kostberegningsprogram , og ved selvsyn kan se hvordan endda små ændringer i kosten kan gøre en stor forskel. Alt sammen vigtige skridt på vejen til at afhjælpe din PCOS.

link:

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/kvindesygdomme/sygdomme/svulster-og-cyster/polycystisk-ovariesyndrom/

Har du yderligere spørgsmål?

kontakt mig i dag

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt